PRIMERS TREBALLS PER POSAR AL DESCOBERT 22 METRES DE MURALLA ROMANA A SOTSTINENT NAVARRO


El Pla Bàrcino, que té l'objectiu de recuperar el patrimoni romà de la ciutat, comença a donar fruits. Han començat els treballs per enderrocar dues finques, els números 14 i 16, del carrer Sotstinent Navarro. La fita és deixar al descobert un tram de 21,8 metres de la muralla amagada darrere els edificis i construïda entre els segles II i IV dC.
Els treballs han començat aquesta setmana i s’allargaran fins a finals d’agost. De moment, s’estan fenttasques menors a l’interior dels edificis. La propera actuació, que es farà amb el seguiment d’un arqueòleg, serà desconnectar els immobles de la muralla sense malmetre-la. La tercera setmana d’agost s’enderrocaran les finques i per posar punt i final a l’operació s’asfaltarà l’espai de 421 m2 amb sauló.
Una ciutat, diverses muralles
La ciutat romana de Bàrcino, amb la seva muralla corresponent, es va fundar al segle I aC, entre l’any 15 i 13 aC. Després, entre finals del segle II i principis del segle IV la ciutat va construir una nova muralla sobre la base de la primera, més reforçada que l’anterior, i amb més de 80 torres. L’estructura, de forma rectangular-ortogonal, estava composta per un doble mur que, enmig, estava farcit de pedra i morter.
L’impuls del consistori
El Pla Bàrcino, amb un pressupost de 2.150.000 euros, té per objectiu posar al descobert la Barcelona romana, i donar valor al patrimoni històric de la ciutat

OUYA, UNA CONSOLA DE CODI OBERT


Funcionarà amb un sistema obert Android i oferirà jocs en línia gratuïts. La nova consola Ouya s'ha finançat a través del portal nord-americà Kickstarter: en 48 hores s'han aconseguit més de dos milions de dòlars gràcies a les aportacions dels usuaris.
Ens parlen d'Ouya:
Es tracta d'una nova consola de baix preu, la Ouya. Una de les particularitats que té és que s'ha finançat gràcies al micromecenatge. Dels 950.000 dòlars que es demanaven per engegar el projecte, en tan sols 48 hores ja s'ha arribat als 3.000.000, tot un rècord a Internet. Ouya funciona amb un sistema obert Android i oferirà jocs en línia gratuïts. El preu final, 80 euros. 

APPLE VS SAMSUNG UNA LLARGA BATALLA

La guerra de patents entre Apple i Samsung sembla que es decanta cap al gegant sud-coreà. Un jutge del Regne Unit diu que el disseny de les tauletes de Samsung no copia el registrat per l'empresa fundada per Steve Jobs. Segons el jutge no hi ha risc de confondre un model amb l'altre, perquè les tauletes de Samsung no tenen la simplicitat del disseny d'Apple i literalment no són tan "guais".

BLACKBIRD, UN VAIXELL AMB RODES
I ens acomiadem amb l'aparatós Blackbird, un vehicle propulsat únicament pel vent. El molí que porta instal·lat el Blackbird gira amb la força del vent que li ve de cara i, a més, aconsegueix la proesa de doblar-lo en velocitat. Un dels secrets es troba en les rodes, que permeten que el molí giri cada vegada més ràpid.


LA LLIGA DE 1a DIVISIÓ JA TÉ CALENDARI

A la seu de la Federació Espanyola s'ha fet el sorteig del calendari de la Lliga de la temporada 2012-13. El campionat començarà el dissabte 18 d'agost i acabarà l'1 de juny.

El Barça jugarà el primer partit de Lliga al Camp Nou davant la Reial Societat, l’Espanyol viatjarà fins al camp del Mallorca i el Madrid se les haurà al Bernabéu amb el València. El primer clàssic de la Lliga serà a l’estadi el 7 d’octubre i la tornada serà a Madrid el 3 març, per tant, no coincidirà amb les semifinals de la Champions. Pel que fa als derbis, el primer es jugarà al Camp Nou el dia de Reis i la tornada serà a Cornellà-el Prat la penúltima jornada de Lliga, el dimecres 29 de maig. L’Espanyol jugarà al Bernabéu el 16 de desembre, mentre que els blancs visitaran els blanc-i-blaus la jornada 35, el 12 de maig.

TROBEN UN CAP DE MARBRE A L'ENTORN ROMÀ DE LA SAGRERA
Durant les tasques arqueològiques que s’estan duent a terme a la vil·la romana del Pont del Treball Digne, s’ha trobat un cap de marbre que possiblement representa un jove, que formava part d’una escultura o bust a escala humana. Es podrà veure aquest dimecres al Palau de la Virreina

El cap s’ha trobat durant les excavacions a l’entorn de la vila romana de la Sagrera, concretament a l’interior d’un pou.  El fet de trobar-se a la zona dels pous i les sitges de la vila, fa pensar que algú va voler desprendre’s del cap de l’estàtua.

L’escultura podria ser del segle II dC i és feta de marbre, el que descartaria que es tractés d’una peça d’artesania local, feta amb pedra de la muntanya de Montjuïc.  Segons els responsables d’arqueologia de l’ICUB, això fa pensar que pertanyia a algú prou important.

Ara es procedirà a l’estudi del cap de l’estàtua de marbre, per determinar a qui representava i fer-ne la datació  correctament. Segons els primers indicis podria ser una representació del déu Dionís, i el fet que la peça no estigui tallada per la part del darrera,  fa pensar que podria haver format part de la decoració d’alguna sala.

El cap s’ha trobat a un pou situat sota el pont del Treball Digne, on seguiran les excavacions per mirar de trobar-hi alguna altra peça.

EUFÒRIA DESPRÉS DE LA VICTORIA D'ESPANYA A L'EUROCOPA

Unes 2.000 persones van celebrar un triomf històric a la plaça d'Espanya, escenari habitual de les festes de la selecció espanyola. Amb la golejada, 4-0 contra Itàlia, la "roja" ha aconseguit el tercer títol consecutiu, després de conquerir també l'Eurocopa i el Mundial de futbol anteriors. 

La festa va acabar cap a quarts de dues de la matinada, quan els Mossos d’Esquadra van desallotjar la plaça. Hi quedaven unes 400 persones i alguns aficionats van encarar-se amb la policia. Van llançar-los ampolles i també van bolcar alguns contenidors. Els agents van dispersar els seguidors de la selecció espanyola pels carrers del voltant, on es van produir algunes càrregues. Tot plegat, va acabar amb una persona detinguda per desobediència a l’autoritat i una altra d’hospitalitzada a causa d’un coma etílic.
 
 
Dissenyat per Arnau Guillemat