Per què no podem respirar sota l’aigua?

Els éssers humans respirem l’oxigen de l’aire. Hi ha oxigen a l’aigua també, però el cos humà no pot prendre aquest tipus de substància. Si intentéssim respirar sota l’aigua, els nostres pulmons s’omplirien ràpidament d’aigua, amb el qual això ens impediria la respiració.
Per què no podem respirar sota l’aigua?
No obstant, els peixos i altres criatures marines estan capacitades per respirar sota l’aigua. Totes elles tenen uns òrgans anomenats brànquies que els permeten captar l’oxigen de l’aigua. Però si poséssim un peix fora de l’aigua, les seves brànquies s’assecarien i l’animal no podria respirar.

Per què tenim dos ulls?

Per què tenim dos ulls?
El fet de tenir dos ulls ens permet veure-hi de manera tridimensional, per a què puguem apreciar la distància i la profunditat.
Els ulls estan separats per un centre d’uns 6’2 cm aproximadament, el que significa que cada ull veu els objectes des d’un ‘punt de vista’ lleument diferent. El cervell ajunta aquestes dues imatges per tenir la impressió de profunditat

Quota anual també per tenir WhatsApp a l'iPhone!


Els nous usuaris de WhatsApp per a iPhone hauran de pagar 99 cèntims de dòlar (uns 75 cèntims d'euro) cada any per mantenir el servei. D'aquesta manera s'equiparen amb els de les plataformes Android, BlackBerry i Windows Phone.


La companyia de missatgeria instantània ha confirmat aquest canvi de model de pagament, del qual queden exclosos els usuaris que ja tenen WhatsApp actualment. WhatsApp justifica que d'aquesta manera pot continuar oferint un servei lliure de publicitat.

El canvi s'ha fet coincidint amb l'actualització de l'aplicació per iOS, que ara permet enviar diverses fotografies de forma simultània i fer una còpia de seguretat dels xats a iCloud.

39.000 anys molt ben portats!


"Yuka", el mamut llanut de 39.000 anys d'antiguitat, ha arribat aquest dimarts a Yokohama, al sud de Tòquio, procedent de Rússia, per poder exhibir-lo. El mamut femella de tres metres de llargada va ser descobert fa tres anys al gel de Sibèria. Segons l'emissora pública japonesa NHK, l'animal tenia deu anys quan va morir.L'expert en mamuts Norishi Inuzuka ha dit que "amb això podem aprofundir més en les raons per les quals les espècies extingides es van extingir i aplicar les lliçons apreses de la raça humana que podrien estar enfrontant els seus propis perills d'extinció. Això ens pot ajudar a aprendre a reflexionar més profundament sobre la nostra pròpia existència".

Els científics que van descobrir el mamut van trobar sang líquida al seu interior, cosa que en un futur podria portar a la clonació de l'animal. Fins ara, diferents científics han fet proves per intentar clonar mamuts fent servir cèl·lules de restes de l'any de 1990, però sense èxit.

És el primer cop que el públic té l'oportunitat de veure el seu perfecte estat de conservació, en especial, la gran quantitat de pèl que manté. L'exposició de l'animal es farà a Yokohama i tindrà una durada de tres mesos, entre el 13 de juliol i el 16 de setembre d'aquest any.

WTF: El Mar Groc tenyit de verd?

Una gran quantitat d'algues verdes s'ha estès per la costa del mar Groc, a la província de Jiangsu a l'est de la Xina a la península de Shandong.


El govern local ha mobilitzat personal i vehicles de màquinaria pesant per netejar la zona. Es calcula que 7.335 tones d'algues ja han estat retirades de les platges, segons l'agència de notícies del govern, Xinhua.

En els últims sis estius, el fenomen s'ha convertit en unesdeveniment anual a la regió. Enguany, ha arribat als 28.900 quilòmetres quadrats, el doble que l'extensió més gran, registrada al 2008.

Un perill per a la vida marina

La majoria dels científics atribueixen el fenomen a les condicions climàtiques favorables, però també a la contaminació industrial ide l'agricultura. Les algues verdes, anomenades Enteromorpha prolifera, poden ser una amenaça per a la vida marina si no es controlen.

L'alga no és tòxica per als éssers humans. De fet, alguns turistes es prenen el fenomen com un esdeveniment i neden al mar cobert per les algues.

L'alga verda una vegada recollida pot ser assecada, triturada iutilitzada com a fertilitzant i farratge.

Per què els seguidors del Barça se’ls anomena ‘culers’?

Entre 1909 i 1922, el Futbol Club Barcelona va disputar els seus partits en un estadi situat al carrer Indústria de la Ciutat Comtal, un camp inaugurat el 14 de març de 1909 i conegut com l’Escopidora.

Aquest lloc només tenia capacitat per a sis mil persones, que s’asseien amuntegades en una graderia de dos pisos. Els dies que hi havia un partit de molta importància, el camp s’omplia fins a dalt de tot, havent-hi aficionats asseguts damunt del mur que envoltava l’estadi.

Aquests seguidors es trobaven col·locats d’una manera en què el cul els sobresortia per la part del mur que donava al carrer Indústria. Aquests situació va provocar que els vianants que per allí passaven, es fessin un fart de riure a costa dels culs que mostraven els aficionats.
Del mot ‘cul’ va sorgir el sobrenom de ‘culé’. Des d’aleshores ha perdurat el costum de cridar així als afeccionats del Barça.
 
 
Dissenyat per Arnau Guillemat